sukcesy uczniów |
|
|
nasze projekty |
|
|
|
|
nasi partnerzy |
|
|
|
|
|
translate |
|
|
|
|
|
|
Wycieczka zawodowa do Branżowej Szkoły II stopnia w Piekarach Śląskich | 28-04-2025 08:36:04 |
Żegnamy klasy maturalne, lecz niebawem również szkołę ukończą klasy trzecie szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie Cukiernik i Kucharz. W trosce o ich dalszy etap edukacji zawodowej i możliwość zdobycia matury w dniu 24 kwietnia udaliśmy się z klasą 3C do Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych w Piekarach Śląskich do Branżowej szkole II stopnia. Jest to jedna z niewielu szkół w regionie, w której nasi uczniowie mogą podwyższyć kwalifikacje w swoim zawodzie. W szkole tej podczas Dnia Otwartego uczniowie poznali bazę szkoły, skorzystali z poczęstunków przygotowanych przez uczniów i pracodawców oraz zasięgnęli informacji u doradcy zawodowego szkoły. Nasze klasy w zawodzie Cukiernik mają możliwość na dalszym etapie edukacji ukończyć kolejny kierunek w zawodzie Technik technologii żywienia, a Kucharze w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Życzymy trafnie podejmowanych decyzji i Waszego rozwoju zawodowego.
|

|
K. Gubała, I. Klębowska |
Wiosenna Akcja Sprzątania Miasta | 27-04-2025 18:45:39 |
Jak co roku w kwietniu włączamy się w obchody Międzynarodowego Dnia Ziemi poprzez proekologiczną inicjatywę sprzątania miasta. Akcja została zorganizowana przez Wydział Gospodarowania Odpadami Komunalnymi Urzędu Miejskiego w Bytomiu. Uczniowie z naszej szkoły (klasa 3U) wraz z uczniami z Technikum nr 4 im. Marii Skłodowskiej-Curie, wzięli udział w tej wiosennej akcji sprzątania miasta. Od organizatorów akcji otrzymaliśmy ochronne rękawice i worki na śmieci, które wykorzystaliśmy do uporządkowania głównie terenów zielonych wokół torowiska kolei wąskotorowej na trasie Bytom Karb-Sucha Góra. Dodatkową atrakcja dla uczestników była pełna wrażeń przejażdżka koleją wąskotorową.
|
 |
J. Komuda |
Nowe książki w bibliotece szkolnej | 25-04-2025 11:30:43 |
Serdecznie zapraszam do biblioteki szkolnej i wypożyczania nowych bestsellerów zakupionych w ramach Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich, na podstawie Waszych propozycji wrzucanych do Skrzynki Zamówień Książkowych. Nowe książki będzie można wypożyczać już od przyszłego tygodnia w godzinach pracy biblioteki szkolnej.
|
|
Nauczyciel bibliotekarz |
Drodzy absolwenci‼️ | 25-04-2025 07:43:15 |
Z okazji zakończenia Waszej pięcioletniej drogi w technikum pragnę złożyć Wam serdeczne gratulacje i wyrazy uznania. Dziękuję Wam za wszystkie lata wspólnej pracy, zaangażowania i budowania społeczności naszej szkoły. Wasze sukcesy – zarówno te duże, jak i te codzienne są dla nas źródłem dumy i satysfakcji. To był czas intensywnego rozwoju, zdobywania wiedzy i umiejętności, ale także budowania przyjaźni i kształtowania charakterów. Życzę Wam, by to, czego nauczyliście się w naszej szkole, było solidnym fundamentem do dalszych działań – w życiu zawodowym i osobistym. Niech odwaga, determinacja i pasja towarzyszą Wam w realizacji marzeń, a każda podjęta decyzja prowadzi do spełnienia i satysfakcji. Wszystkim absolwentom w imieniu własnym oraz wszystkich pracowników szkoły serdecznie gratuluję a tym, przed którymi jeszcze egzaminy życzę optymizmu i wiary w dążeniu do obranego celu. Życzę Wam Powodzenia!
|
|
Dyrektor |
Wycieczka przedmiotowa klasy 1CK do restauracji Collina | 24-04-2025 12:38:53 |
W dniu 23 kwietnia 2025 r. uczniowie klasy 1CK wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do restauracji Collina w Zbrosławicach. Celem wycieczki było poznanie pracy w gastronomii od kuchni oraz rozwijanie umiejętności praktycznych. Na miejscu uczniowie mieli okazję własnoręcznie przygotować pizzę pod czujnym okiem prawdziwego pizzermena Kuby, który krok po kroku wprowadzał ich w tajniki włoskiej sztuki kulinarnej-od formowania ciasta, przez dobór składników, aż po pieczenie w piecu. Była to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja do nauki o zasadach zdrowego żywienia oraz pracy zespołowej. Następnie uczestnicy wycieczki poznali tajniki parzenia kawy. Pod czujnym okiem baristki Angeliki dowiedzieli się, jak działa ekspres do kawy, czym różnią się poszczególne rodzaje kawy oraz jak poprawnie przygotować cappuccino. Uczniowie mogli samodzielnie zaparzyć swoją kawę, co sprawiło im wiele radości. Wycieczka była bardzo udana - uczniowie wrócili pełni wrażeń, nowych doświadczeń i z uśmiechem na twarzach. Dziękujemy właścicielom oraz obsłudze restauracji Coliina za ciepłe przyjęcie i inspirującą lekcję gastronomii. |
 |
M. Respondek |
Więcej newsów...
|
|
|
|
|
aktualna galeria |
|
|
|
spacer po ZSGH |
 |
|
strona zawodowa |
|
|
|
gazetka zsgh |
 |
|
office 365 |
 |
|
english films |
 |
|
hotspot zsgh |
 |
|
certyfikaty |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
biuletyn |
|
 |
|
rodo |
|
 |
|
twoje ip |
|
52.14.210.44 |
|
|