Kroszonki, pisanki, czyli historia jaja to tytuł spotkania, które odbędzie się w gmachu głównym Muzeum Górnośląskiego w sobotę 29.03 o godz. 11.30 (prowadzenie A. Rak, M. Pospieszałowska, koszt 6 zł, zapisy).
Natomiast w środę 2.04 o godz. 18.00 w Sali Kolumnowej, Muzeum zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu: Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze pt. Pod święconym pieczywem uginają się stoły..., gdzie będzie mowa o "delicjach literackich i kulinarnych, babach wielkanocnych, tortach i mazurkach, symbolice potraw stołu wielkanocnego, opisie fałszywego XVI-wiecznego śniadania; wspominków o suto zastawionych stołach możnowładców i o tym, co miał Juliusz Słowacki wspólnego z babami szafranowymi, a także jak wyglądało śniadanie wielkanocne w domu Marii Dąbrowskiej, u Zygmunta Glogera i dlaczego Gałczyński bywał nieszczęśliwy przy świątecznym stole" (prowadzi Jolanta Zaczkowska, wstęp wolny).